13-12-2024

Werkgeluk in de Zorg

 

Werken is meer dan alleen een middel om inkomen te genereren; het is een bron van geluk en welzijn! Een positieve werkplek bevordert niet alleen de mentale en sociale gezondheid, maar biedt ook de middelen om in onze levensbehoeften te voorzien. En laten we eerlijk zijn: gelukkige medewerkers in een hecht team presteren beter en efficiënter, wat bijdraagt aan een bloeiend, positief klimaat.

 

In de zorgsector draait het vaak om innovaties om hedendaagse uitdagingen te overwinnen, zoals personeelskrapte, vergrijzing en marktwerking. Maar een van de meest waardevolle innovaties die we kunnen omarmen, is werkgeluk. Het investeren in het geluk van medewerkers levert talloze voordelen op.

 

Een verhoogd werkgeluk leidt tot minder verzuim, hogere kwaliteit van zorg, duurzame inzetbaarheid en continuïteit. Dit zijn allemaal sterke argumenten om werkgeluk een prominente plek op de teamagenda te geven!

 

Hoe innoveren op werkgeluk?

Werkgeluk is een veelzijdig begrip dat op verschillende manieren kan worden ontwikkeld. Hier zijn enkele inspirerende voorbeelden:

 

- Communicatie: Positieve interacties met collega's creëren een ondersteunende sfeer en verhogen het werkgeluk.

- Eigen regie: Medewerkers die de regie en verantwoordelijkheid over hun werk hebben, ervaren meer betekenis in wat ze doen.

- Weerbaarheid: Samen als team leren incasseren en omgaan met impact versterkt de duurzaamheid van de organisatie.

- De juiste uitdaging: Een balans tussen te veel en te weinig uitdaging zorgt voor een positieve flow en houdt medewerkers gemotiveerd.

 

Laten we dus de handen ineenslaan en werkgeluk als innovatie in de zorg omarmen. Het is tijd om deze waardevolle investering in onze medewerkers te maken!


Visiestuk

06-12-2024

Duwen en Trekken met ZZP’ers in de Zorg

Vanaf volgend jaar wordt er een poging gedaan om ZZP’ers terug te laten keren naar een arbeidsrelatie met een werkgever. Voor 2025 heeft de Belastingdienst aangekondigd strenger op te treden tegen schijnzelfstandigheid. Dit houdt in dat er strengere controles en sancties komen bij overtredingen van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), en er zijn aanpassingen van deze wet in de maak.

 

Keuze voor ZZP
De marktwerking in de zorg heeft geleid tot een benadering van zorg als handelswaar. Regels, controle en efficiëntie hebben de plaats ingenomen van werken met hart en ziel. Een veelgehoorde klacht onder mensen in de zorg is: “Ik doe niet meer het werk waarvoor ik ooit gekozen heb.” Door deze veranderde manier van werken binnen de zorg ervaren veel mensen minder werkgeluk dan voorheen.

Voor veel mensen was de keuze om als  ZZP’er te gaan werken een manier om eigen regie te hebben, keuzes te maken en een goede boterham te verdienen. Dit heeft hen autonomie en daarmee werkgeluk teruggegeven. Er is een veelgehoorde klacht dat ZZP’ers het uitsluitend om de financiële prikkel doen, en niet om autonomie en werkgeluk. Hoewel er inderdaad mensen zijn die het voor het geld doen en er zelfs misbruik van maken, zijn de meeste ZZP’ers in de zorg, net als velen anderen, gemotiveerd door medemenselijkheid.

 

Duwbeleid
De overheidsaankondigingen maken dat veel organisaties stoppen met de inhuur van ZZP’ers vanaf 2025. Dit impliceert dat ZZP’ers straks geen andere keuze meer hebben dan een baan in loondienst te accepteren. De strategie om mensen uit het ZZP-schap terug in loondienst te krijgen, is daarmee mede gebaseerd op de controle en sanctionering van de overheid. Kortom, de ZZP’er wordt als het ware terug in loondienst geduwd door de nieuwe omstandigheden.

Zullen deze mensen terugkeren als collega’s binnen de zorgteams en al hun verworvenheden opgeven vanaf 2025? Het lijkt een beleid van ‘erop of eronder’ waarbij er gekoerst wordt op een kritiek kantelpunt waardoor teams weer gevuld worden met ex-ZZP’ers.

 

Aantrekkingskracht
Hoe worden teruggeduwde ZZP’ers gelukkig van een arbeidscontract? Om de ex-ZZP’er te behouden, moet er naast het duwbeleid ook aantrekkingskracht worden gecreëerd door het werkgeluk binnen de zorgteams te vergroten.

Een team waar de zorg goed loopt, waar een goede werksfeer heerst en waar men zich gewaardeerd en gehoord voelt, heeft over het algemeen minder moeite om de formatie op orde te krijgen en gaten in het rooster te dichten. Helaas zijn er nog te veel teams waar dit niet het geval is, met vervelende gevolgen voor de continuïteit van zorg en het welzijn van de medewerkers.

Het moet weer gemeengoed worden dat werken in de zorg geluk oplevert en iets is om trots op te zijn. Het is tijd om werkgeluk in de zorg serieus aan te pakken! We moeten manieren vinden om binnen de door de markt gereguleerde zorg werkgeluk te bevorderen. Dit vereist gesprekken binnen de teams over de mogelijkheden en uitdagingen van werkgeluk op de werkvloer. Daarnaast moeten teamplannen, coaching en training gericht op werkgeluk worden overwogen.

 

Kortom, het innoveren van werkgeluk op de zorgvloer moet een organisatiedoelstelling worden. Dit is niet alleen belangrijk om ZZP’ers in je team te behouden, maar ook voor een veel groter doel: het leveren van zorg zoals die bedoeld is.